torsdag den 22. september 2011

Nøkkenyt - sep 2011. Brev fra Søren

**************************************************************************
Kære alle

Så er der stemt. Vi har valgt. Nu bliver det bl.a. spændende at se hvor meget børnepolitik, vi kan få ind under tiden. Men vi må sige at der arbejdes på at bevare den debat der allerede er.

Men stilling er der blevet taget.

Og så lige en stor tak for en god arbejdslørdag d. 10. Hvor der blev nået rigtig meget.

En af grundene til at vi holder disse arbejdsdage er bl.a. at give Jer og jeres børn mulighed for, at være sammen om - den have - hvor jeres børns hverdag er. Det at I deltager, når det selvfølgelig er muligt, er en værdi som giver genklang ind i det fællesskab jeres børn har, og som giver plads til at vi alle er - ”gode venner og at vi må hjælpe og passe på hinanden”.

Det at deltage er en social ting, som det at arbejde sammen. At det også er hyggeligt og rart er et plus. Men det er ikke hoved årsagen for os - som have. Det er heller ikke hvor meget vi når. Det er måden og hvorfor. Det er intentionen bagved. Og egentlig er det lige så godt at være med en time, arbejde lidt og så gå hjem, som det er at give rigtig meget sved til gøremålet for at afslutte med løst opgave. Det der er vigtigt for os er, at det er en succes for det enkelte barn. En oplevelse der er god. At vi ønsker og kan lide det sociale er ikke noget der skal være på bekostning af det enkelte barn. Det er jo her at vi bliver Forældre og må skabe positive sunde oplevelser for børnene. Ligesom når man er storebror eller søster og er gæst, så er det som voksen, også at vise vej for dem, til at værne om eller udvise respekt for børnehave børnene og deres hverdag. Der er – f.eks. som billede - også regler på en fodbold bane. Og jeg tænker her, at hvis den store bryder reglen hvordan skal den mindre så lære ikke at gøre det?

Det mindre barn lever i efterligningen. Sådan er det bare og det behøver man ikke at tage en samtale om med det mindre barn. Og nogen gange er det bare nemmere at leve med en regel, end at leve med nogen gange ikke og nogen gange gerne – og hvis reglen bygger på sund fornuft eller ”… vi må hjælpe og passe på hinanden” så behøver reglen ikke være en ”smerte” men et ”gode” – der skaber tryghed for det mindre barn.

- Og sikke mange ord der kom med her. Det er ikke en ”opsang” til Jer, men mere refleksioner

ud fra det mindre barns væren. Og I skal have stor, stor tak for jeres engagement. Og stor tak for at I om morgenen har skabt en rytme der gør det muligt at komme og aflevere børnene så de kan nå at finde ind i deres - hverdagens fællesskab. Det har skabt så meget ro for store, mindre og små, som vi er taknemmelige for.

Lige nu i børnehaven nærmer vi os Mikaels tid og fest. Vi er allerede godt på vej ind i den. Efteråret. Og det er en lidt kraftfuld tid. Naturen frigiver bl.a. sine blade og frugter og luften bliver mættet. Dette gør at vi ind imellem, ved afhentning, kalder ind på ”ventetrappe”, fordi vi fornemmer en hvis uro, som ikke føre til så meget andet end konflikter. Sådan er det bare lige i denne tid, hvor vi synger om ridder Georg og Sank Mikael. Hvor smeden arbejder med jernet og hesten får sko på. Men det er en fantastisk gave at have de sange, rim og fingerlege der gør det så meget nemmere at være med i det der er i naturens cyklus og åndedræt. Septembers himmel er så blå… og stjernerne lyser klart i natten. God tid.

På vegne af Nøkken

Søren